KOMUNIKAT WSPÓLNY
Prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej i Głównego Inspektora Sanitarnego
dotyczący przypadków odmowy
poddania się obowiązkowemu szczepieniu ochronnemu

W związku z docierającymi do Naczelnej Izby Lekarskiej i Głównego Inspektora Sanitarnego informacjami o tym, że lekarze wykonujący obowiązkowe szczepienia ochronne coraz częściej spotykają się z odmową realizacji szczepienia do czasu spełnienia przez lekarza różnych żądań, w tym w szczególności udzielenia rozlicznych i bardzo szczegółowych informacji, które nie mieszczą się w zakresie lekarskiego badania kwalifikacyjnego do szczepienia, a jednocześnie w związku z potrzebą podkreślenia faktu, że według aktualnej wiedzy medycznej nie ma skuteczniejszej metody ochrony przed chorobami zakaźnymi niż szczepienia ochronne, Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej oraz Główny Inspektor Sanitarny przedstawiają następujące stanowisko.

Czytaj więcej...

mapkaZachorowania na zapalenie płuc w  Wuhan (Chiny) spowodowane nowym koronawirusem 2019-nCoV – aktualizacja

Na dzień 22 stycznia 2020 r., odnotowano łącznie 448 laboratoryjnie potwierdzonych przypadków zakażenia nowym koronawirusem (2019-nCoV).

Występowanie przypadków jest obecnie ograniczone głównie do miasta Wuhan (Tab. 1.). Zanotowano również sporadyczne przypadki stwierdzenia zachorowań u osób powracających z miasta Wuhan do innych prowincji w Chinach oraz do innych krajów (Tajlandia, Japonia, Korea Południowa, USA). Odnotowano 9 przypadki zgonów. U 102 osób rozwinęła się ciężka postać choroby. W Chinach, 2 197 osób z bliskiego kontaktu z chorymi jest pod obserwacją, w tym 1 394 są wciąż pod obserwacją medyczną. W tej grupie znajduje się również 15 pracowników opieki zdrowotnej z Wuhan.

Czytaj więcej...

terminal

Zalecenia:

  • Zaleca się osobom powracającym z miasta Wuhan, u których występują objawy przypominające ciężką grypę, zgłoszenie się do izby przyjęć oddziału zakaźnego i poinformowanie o odbytej podróży.
  • Pozostałe osoby powracające z innych miast w Chinach oraz innych krajów azjatyckich, w przypadku pojawienia się objawów przypominających grypę, powinny pozostawać pod opieką lekarza podstawowej opieki zdrowotnej.
  • Jednocześnie, w związku z trwającym w Polsce oraz w pozostałych krajach półkuli północnej sezonie zachorowań na grypę, rekomendujemy zaszczepienie się przeciw grypie.

Źródło GIS : https://gis.gov.pl/aktualnosci/komunikat-glownego-inspektora-sanitarnego-po-posiedzeniu-komisji-epidemiologii-chorob-zakaznych-i-szczepien-ochronnych-z-dnia-22-stycznia-2020-r-w-sprawie-nowego-koronawirusa-2019-ncov-skierowany-do/

Zachorowania na zapalenie płuc w Wuhat (Chiny) spowodowane nowym koronawirusem 2019-nCoV – aktualizacja

Na dzień 21 stycznia 2020 r., odnotowano łącznie 295 laboratoryjnie potwierdzonych przypadków zakażenia nowym koronawirusem (2019-nCoV).Występowanie przypadków jest obecnie ograniczone głównie do miasta Wuhan (Tab. 1.). Zanotowano również sporadyczne przypadki stwierdzenia zachorowań u osób powracających z miasta Wuhan do innych prowincji w Chinach oraz do innych krajów (Tajlandia, Japonia, Korea Południowa). Odnotowano 4 przypadki zgonów wśród osób obciążonych innymi schorzeniami.

Tab.1. Geograficzna dystrybucja przypadków 2019-nCoV w okresie od 31 grudnia 2019 r. do 20 stycznia 2020 r.

Czytaj więcej...

Zachorowania na zapalenie płuc w Wuhan (Chiny) spowodowane nowym koronawirusem 2019-nCoV

Na dzień 20 stycznia 2020 r., odnotowano łącznie 205 laboratoryjnie potwierdzonych przypadków zakażenia nowym koronawirusem (2019-nCoV).

Występowanie przypadków jest obecnie ograniczone do miasta Wuhan (201 przypadków). Odnotowano 3 przypadki zgonów wśród osób obciążonych innymi schorzeniami. Zanotowano również sporadyczne przypadki stwierdzenia zachorowań u osób powracających z miasta Wuhan do krajów regionu utrzymujących intensywne stosunki społeczno-gospodarcze z Chinami (Tajlandia, Japonia, Korea Południowa).

Objawy zachorowania obejmują gorączkę, kaszel i duszność. Badania RTG klatki piersiowej wykazały typowe cechy wirusowego zapalenia płuc z rozlanymi obustronnymi naciekami.

Na dzień 17 stycznia 2020 r., źródło infekcji nie jest znane i dlatego zakłada się, że może ono nadal być aktywne i prowadzić do kolejnych przypadków zakażeń w Chinach.

Wystąpienie kilku przypadków bez historii wizyt na rynku żywności sugeruje możliwość szerszego rozprzestrzenienia się źródła infekcji lub przeniesienia wirusa z człowieka na człowieka (podobnie jak w przypadku innych koronawirusów, takich jak SARS-CoV i MERS-CoV).

W świetle aktualnie dostępnych informacji, ECDC uważa, że obecnie istnieje umiarkowane prawdopodobieństwo zakażenia podróżujących z krajów UE/EOG odwiedzających Wuhan.

Czytaj więcej...

Ferie zimowe są okresem, kiedy  młodzież wyjeżdżająca na wypoczynek często jest narażona na działalność dilerów narkotyków. Jest to też czas, gdzie pozostawiona bez opieki, eksperymentuje z nowymi środkami psychoaktywnymi oraz dopuszcza się niebezpiecznych zachowań.

Od wielu lat często słyszycie o Nowych narkotykach wcześniej zwanych „dopalaczami”. Są to substancje psychoaktywne o zróżnicowanym składzie chemicznym Research Chemicals (RC) – m.in.: pod tą nazwą kryją się obecnie sklepy internetowe, prowadzące sprzedaż tych środków. Nowe narkotyki znajdują się również w asortymencie  dilerów handlujących środkami psychoaktywnymi.

Jeśli Twoje dziecko zaczęło zachowywać się w sposób nietypowy, spędza więcej czasu poza domem z grupą nowych znajomych, a jednocześnie unika kontaktu z rodzicami (opiekunami), zaniedbuje swój wygląd lub też zamyka się na długie godziny w swoim pokoju – sprawdź co się dzieje.

Być może zażywa narkotyki.

Więcej informacji strona GIS, link: https://gis.gov.pl/aktualnosci/ferie-bez-uzywek/

Nowy system usprawni nadzór nad żywnością objętą obowiązkiem powiadamiania, a jednocześnie ułatwi przedsiębiorcom prawidłowe wypełnienie formularza powiadomienia i pozwoli na wyeliminowanie najczęściej popełnianych błędów w składanych powiadomieniach.

Z nowego systemu korzystać będą nadal przedsiębiorcy wprowadzający do obrotu środki spożywcze kwalifikowane jako:

1)  suplementy diety;

2) żywność wzbogacana;

3) żywność specjalnego przeznaczenia medycznego;

4) preparaty do początkowego żywienia niemowląt.

a w przyszłości również jako: preparaty do dalszego żywienia niemowląt (zawierające substancje inne niż wymienione w Załączniku II do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2016/127 – obowiązek powiadomienia od dnia 22 lutego 2020 r.; wytwarzane z hydrolizatów białkowych – od 22 lutego 2021 r.) oraz środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała (obowiązek powiadomienia od dnia 27 października 2022 r.).

Czytaj więcej...

„Skąd się biorą produkty ekologiczne” to nowy, ogólnopolski program edukacyjny dla przedszkoli opracowany wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Na terenie powiatu gnieźnieńskiego w bieżącym roku zostanie zrealizowana edycja pilotażowa w kilku przedszkolach. W tym celu Powiatowa Stacja sanitarno-Epidemiologiczna w Gnieźnie przeszkoliła realizatorów programu. Szkolenie odbyło się 15 stycznia 2020 roku w siedzibie PSSE w Gnieźnie. Okres przedszkolny jest niezmiernie ważnym etapem kształtowania się postaw determinujących aktualne i przyszłe zachowania dotyczące zdrowia. Dlatego też istotne jest edukowanie dzieci w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat. Utrwalone wówczas przyzwyczajenia zdrowotne i nawyki decydują o późniejszym stylu życia. Dodatkowo z badań wynika także, że żywność ekologiczna może mieć związek ze zdrowszym stylem życia. Konsumenci ekologiczni częściej dbają o dietę i aktywność fizyczną oraz cechuje ich istotnie mniejsze prawdopodobieństwo nadwagi i otyłości. Grupa, do której skierowany jest nowy program, to dzieci uczęszczające do przedszkoli w wieku 5-6 lat.   Celem programu jest zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Główne założenie programu:

  • zrozumienie czym jest rolnictwo i produkty ekologiczne,
  • kształtowanie umiejętności wyboru produktów ekologicznych,
  • propagowanie zdrowego stylu życia,
  • zwiększanie wiedzy i świadomości przedszkolaków o  nawykach higieniczno-zdrowotnych.

Zajęcia w programie „Skąd się biorą produkty ekologiczne” realizowane są poprzez wykorzystanie dedykowanej dzieciom publikacji i filmu animowanego „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, jak również opracowanego scenariusza zajęć dla nauczycieli i lekcji pokazowej. Program jest skierowany także do rodziców i opiekunów dzieci, gdyż zwiększa to skuteczność programów profilaktycznych.

Czytaj więcej...

13 stycznia br. rozpoczęła się pierwsza tura ferii zimowych. W tym roku szkolnym w całym kraju wolne będzie miało prawie 4,6 mln uczniów z 21 215 szkół.

Nadzór w zakresie sanitarno-higienicznym nad formami wypoczynku zimowego dla dzieci i młodzieży, zgłoszonymi do Kuratorium Oświaty sprawuje Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Na stronie Ministerstwa Edukacji Narodowej  https://wypoczynek.men.gov.pl znajduje się ogólnopolska baza zgłoszonego wypoczynku dzieci i młodzieży, dzięki której można uzyskać szczegółowe informacje na temat organizatora oraz miejsca wypoczynku.

Naszym celem jest zapewnienie dzieciom i młodzieży bezpiecznych ferii.

W trakcie przeprowadzanych przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej kontroli,  oceniane będą warunki pobytu dzieci i młodzieży dotyczące m.in: stanu czystości pomieszczeń; dostępu do środków utrzymania higieny osobistej (ciepłej wody, mydła, ręczników); sposobu zapewnienia opieki medycznej; stanu sanitarnego bloku żywienia, warunków przechowywania żywności, jej jakości zdrowotnej; stanu czystości terenu wokół miejsca, w którym zorganizowany jest wypoczynek.

Problemy związane z niewłaściwymi warunkami higieniczno-sanitarnymi w miejscu wypoczynku dzieci i młodzieży należy zgłaszać do właściwych terenowo powiatowych stacji

sanitarno-epidemiologicznych.

Pobierz:

pnf


Źródło GIS: https://gis.gov.pl/aktualnosci/bezpieczne-ferie/

  1. Jedzenie to nie leczenie – pamiętaj, że suplementy diety to kategoria żywności. Nie myl ich z lekami, których przeznaczenie jest zupełnie inne.
  2. Suplementować znaczy uzupełniać – pamiętaj, że podstawą dobrego samopoczucia jest racjonalna dieta. Prowadź zdrowy styl życia.
  3. Nie wszystko złoto co się świeci – w kwestii suplementacji nie polegaj na informacjach pochodzących z reklam. Postaw na rzetelne źródła wiedzy.
  4. Zachowaj czujność – sięgając po suplement diety bądź uważny i obserwuj, w jaki sposób dany produkt wpływa na Twój organizm.
  5. Pochodzenie ma znaczenie – suplementy diety kupuj jedynie ze sprawdzonych źródeł. Zachowaj szczególną ostrożność wobec produktów dostępnych w sprzedaży internetowej.
  6. Nie suplementuj na zapas – suplementy diety powinny być stosowane tylko w uzasadnionych przypadkach. Zanim zastosujesz konkretny produkt wykonaj odpowiednie badania laboratoryjne, aby przekonać się czy Twoja dieta rzeczywiście wymaga suplementacji.
  7. Bądź świadomym konsumentem – nie istnieje uniwersalny suplement diety dla wszystkich. Każdorazowo zweryfikuj, czy dany produkt może być przez Ciebie spożywany. Przykładowo niektóre suplementy diety nie mogą być stosowane u dzieci a innych nie zaleca się kobietom w ciąży.
  8. Więcej nie znaczy lepiej – nie przekraczaj zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu. Nadmiar niektórych składników w diecie jest tak samo szkodliwy jak ich niedobór.
  9. Uważaj na interakcje – suplementy diety mogą negatywnie wpływać na działanie przyjmowanych leków. W trosce o zdrowie poinformuj swojego lekarza o stosowanej suplementacji i zastosuj się do jego rad.
  10. Wybieraj rozsądnie – korzystaj z Rejestru Produktów zamieszczonego na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (www. rejestrzp.gis.gov.pl), aby dowiedzieć się czy dany produkt został zgłoszony jako suplement diety i jaki jest jego aktualny status

Pobierz ulotkę:

dsgis


 Źródło GIS: https://gis.gov.pl/aktualnosci/dekalog-suplementacj/